Hållbara naturupplevelser

Trekking – Vandra på Öland

Att uppleva Öland till fots är en fantastisk upplevelse. Vandra vid Ölands förhistoriska & historiska platser, upplev lämningar, kyrkor, gravsättningar & världsarvet med sin fantastiska natur, djurliv & fauna.

Vandringslederna sträcker sig över Stora Alvaret från Karlevi till Stenåsa och sedan vidare på Mörbylångaleden hela vägen till Ottenby i söder. Det är tack vare en ny delsträcka som knyter ihop Stora Alvarleden i norr med Gösslundaleden och ytterligare en sträcka som knyter Gösslundaleden söderut mot Tingstad flisor och Mörbylångaleden. Norr om Tingstad flisor är leden rösad med sten (markeras av små stenrösen), medan det efter flisorna finns små stolpar med vit topp som leder dig till Penåsa. Klicka på läs mer här nedan för att ta del av vårt fantastiska friluftsliv på Öland.

Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Detta område upptogs år 2000 på UNESCOs lista över världsarv. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern.

Totalt finns det över 110 km vandringsleder som hjälper dig att hitta och uppleva de unika miljöer som ligger till grund för områdets utnämning till världsarv. Välkommen att njuta av vårt världsarv från första parkett!

Cykla på Öland

Att cykla & vandra på Öland med vägar och stigar som tar dig genom unika natur och kulturmiljöer och till fantastiska platser som bara kan nås med cykel eller till fots. Du kommer att mötas av en mosaik av färger, dofter och fågelsång, av spännande miljöer och människor. Här finns tystnad och stillhet men också ett stort och varierat utbud av aktiviteter, fart och fläkt. Cykel- och vandringssäsongen på Öland är lång, från vårens sprakande blomsterprakt till höstens mera dämpade mognad. Värmen dröjer sig kvar både på land och i vatten långt in i september. Här finns väl skyltade cykel och vandringsleder.

Surfers Center på Öland

Windsurfing

Upplev Öland från havet! Öland Windsurfingklubb är idag Sveriges största windsurfingclub med ungefär 300 medlemmar. Haga Park är en av Ölands mest populära badstränder och EU-klassad med blå flagg. Surfers & OWC håller till just här eftersom platsen har landets bästa sjöbris. Land på två sidor plus att Öland är platt gör att vinden kommer vid ca 13.00 tiden när solen skiner.

SUP – Stand Up Paddle Board

Öland är som skapt för olika surfkurser. Det är vindsäkert och dessutom har vi långgrunda stränder som gör att man kan känna sig säker när man skall lära sig. Med en SUP kommer du snabbt igång ut på vattnet och kan njuta av naturen. Brädans stora volym gör att den är stabil i vattnet. SUP är även en mycket bra träningsform, där du tränar uthållighet, styrka, balans och koordination. Surfers Center ordnar guidade turer.

Kitesurfing

Det finns gott om kursarrangörer för kitesurfing på Öland. Var noga med att kontrollera vilken säkerhet och erfarenhet arrangören har innan du bokar.

Om du vill hyra utrustning eller köpa något kan du göra det i vindsurfingcentret, jämte klubbhuset. det har det mesta av marknaden kan erbjuda, även begagnat. Kan du inte segla men vill lära dig, gå en kurs med duktiga instruktörer. Bättre ställe att lära sig finns inte. Haga Park är nämligen väldigt långgrunt och lämpar sig därför ypperligt såväl för nybörjare som för proffs.

Upplev Ölands fågelliv – Fågelskådning

Naturreservatet i Beijershamn, en vacker promenad längs havet från StrandNära, är ett paradis för fågelskådning och naturintresserade. Beijershamn är inte bara känt för sitt rika fågelliv, upplev också Ölands största bestånd av fjärilar, över 600 svenska fjärilsarter har under åren påträffats i området. I området finns fågeltorn, gömsle och uppmärkta stigar.

Beijershamn bjuder på ett stycke spännande historia vilken berättar om ett hamnbygge som totalt kom att misslyckas.

Ölands Ornitologiska förening & Naturum vid Ottenby Fågelstation samt vid naturbokhandeln i Stenåsa finns fantastisk information och uppdateringar om senast skådad fågelart.

Turridning på Islandshästar

Kollberggården i Lilla Frö är en vacker bondgård i Mörbylångadalen. Mittemellan den natursköna Stora Alvaret, Nunnedalen och Kalmarsund. Den omgivande naturen är unik och varierande. Gården hanteras omsorgsfullt, med hänsyn till miljön och visionen om att knyta familjemål och mening till livet. Ägarna vill dela med sig av sin gård, bjuda på vila och återhämtning samt spännande möten med Islandshästen. Kollberggården erbjuder privata lektioner och guidad tur ridning.