Konst på Öland
Det finns fantastisk konst & hantverk på Öland.
Södra Ölands Konstnärsgille
Gillet bildades i februari 1993 och är en sammanslutning av konstnärer som är verksamma på Södra Öland. I gillet ingår målare, grafiker, textilkonstnärer, keramiker, skulptörer, smides, foto och glaskonstnärer. En samlingsplats för Öländsk konst.
Carl Malmstens Capellagården
Carl Malmsten startade 1960 Capellagården med en vision om ”en skola för gestaltande arbete, där hand och ande ställs i skapande samverkan”. Förhållningssättet lever vidare än idag då våra konstnärliga hantverksutbildningar präglas av en gedigen kunskap om materialen och deras förutsättningar. Skolan har också kommit att bli en internationell mötesplats med konst studerande från många delar av världen.
De fyra huvudutbildningarna, Keramik, Möbel och inredningssnickeri, Textil och Trädgård är 1-3 år långa. Inom dessa ämnesområden erbjuder skolan sommarkurser på 1-2 veckor samt fördjupningskurser för professionella utövare inom konst och konsthantverk.
Capellagården förfogar över ett Artist in Residence stipendium, finansierat av Bengt Julins Stiftelse för konsthantverk, konstindustri och industridesign.
Capellagården ligger på södra Öland i byn Vickleby. Skolans verksamhet, dess verkstäder och undervisningslokaler, studentrum och restaurang är inrymda i hus som ursprungligen främst varit öländska bondgårdar. Tillsammans med den stora trädgården skapar dessa kulturhistoriska byggnader en speciell miljö och atmosfär.
Ölands Museum Himmelsberga
1959 invigdes Norrgården på Ölands Museum Himmelsberga. Syftet var att rädda en traditionell öländsk radby till eftervärlden, på 1950-talet hade man börjat riva uthus och lador på de öländska gårdarna för att få plats med traktorer och större maskiner.
Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. I hagarna går göingegetter, ölandshästar och linderödssvin. Framför Karl-Olsgården finns förutom det magnifika vårdträdet, gotlandskaniner och öländska dvärghöns. I odlingar och i trädgårdar växer äldre kulturväxter.
Byn Himmelsberga är en del av östra Ölands kulturlandskap och ger idag ett mycket genuint och idylliskt intryck, en oas för stressade nutidsmänniskor. Hur livet verkligen gestaltade sig för människorna som bodde här, med hög grad av självhushåll, slitet med djur, matlagning, tvätt och odlingar men också gemenskap i arbete och fest, kan vi bara ana. Miljöerna sätter igång fantasin, och får oss att ställa frågor om vårt eget sätt att leva.
Trädgårdarna på Himmelsberga
Välkommen att vandra i Himmelbergas trädgårdar. På Norrgårdens mangård möts du av rosor och perenner som pioner och stormhatt. Schersminbuskarna brukar också blomma ymnigt. På baksidan av Norrgården, där de ursprungliga kökslanden och fruktträden låg, finns idag enbart krikon och krusbärsbukar kvar. Dock finns det tankar om att restaurera kökslanden igen.
Vid övergången till kaffestugans tomt ligger en örtagård för mat och dryck där örter som tål lätt skugga växer som till exempel citronmeliss, spansk körvel och olika myntor. Utanför kaffestugan möts du av exempelvis gyllenlack, stjärnflocka och silverax. På innergården blommar flera olika sorters rosor.
Ölands Museum Himmelsberga visar konstuställningar, har en liten butik och en kaffestuga.
Vida Museum
Ett av Sveriges största privatägda konstcentrum. VIDA ligger vid väg 136, nio kilometer söder om Borgholm på Öland, alldeles norr om Halltorps Gästgiveri. Den 24 juni 2001 öppnades det nybyggda VIDA Museum & Konsthall, med en konsthall för galleriverksamhet och två flyglar för vardera Ulrica Hydman-Vallien respektive Bertil Vallien. Här visas de viktigaste avstampen från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste inom glas, keramik, skulptur och måleri.
2003 utvidgades VIDA med ännu en konsthall, NORRA HALLEN. Den 11 juni 2005, då Ulf Trotzig fyllde åttio år, invigdes ännu en konsthall TROTZIG HALLEN. I den hallen visar vi varierande utställningar med Trotzigs måleri under hans femtio år långa konstnärskap.
På VIDA finns en liten butik med ett omfattande urval av unikt konstglas och en mängd designobjekt som endast finns på VIDA. I butiken finns även ett fint urval av modern design, böcker, smycken, affischer, grafik m.m. VIDA har även ett litet café där man kan sitta och läsa en konstbok eller bara njuta av den fantastiska utsikten över Kalmarsund och naturreservatet Halltorps Hage.
Ekerums konsthall
Leif Holmer Gallery etablerades 1981 på Storgatan 26 i Nässjö. Numera är galleriet i Nässjö stängt och vi koncentrerar hela verksamheten till Ekerum Konsthall som drivit sedan 1993. Ekerum Konsthall, är beläget vid Ekerum Golf & Resort mellan Färjestaden och Borgholm på Öland. Utställningsytan där är 600 kvadratmeter. Vår inriktning är svensk och internationell nutida konst samt skulpturalt glas. Galleriet deltar i svenska och internationella konstmässor.
Galleri Johan Persson
Johan Persson, född 1950, arbetar heltid som konstnär sedan 1976 och efter 6 år i Stockholm bor han återigen på Öland sedan 2010. Johan målar framförallt landskap, stadsmotiv och fåglar men även porträtt, företrädesvis i akvarell.
Han har illustrerat ett antal böcker, målat historiska väggmålningar på museer, designat frimärken, målat officiella porträtt och haft ett flertal utställningar. Han hämtar numera motiven från de öländska byarna, Alvarvidderna, de steniga stränderna på Ölands östra sida samt från Kalmar och dess omgivningar.
HÅLLBARA DRÖMMAR
Att leva i sin dröm och göra den till en hållbar verklighet, att våga, inspireras & ta vara på livet här & nu.
GUIDE MICHELIN
StrandNära rekommenderas bland annat av Guide Michelin, vilka listar hållbara & unika upplevelser.