Badhotell Anno 1926

Historia

År 1926, samma år som första dansen gick på Sandbergens Dansbana, påbörjades byggandet av pittoreska Pensionat Sandbergen. Det som idag är ett av Ölands äldst bevarade pensionat stod klart bara ett par år senare och 1928 togs de första gästerna emot.

Julia & hennes två döttrar, som sedan tidigare drev Café Julia i  Mörbylånga och hade rum för resande i Kalmar, byggde & drev pensionatet. Hit kom de badgästerna med färja från fastlandet för att njuta av sommaren i lugn och ro.

Rummen var vackert inrädda i dova färger, i varje rum fanns ett litet bord med ett mönstrat porslinsfat och porslinskanna för tvätt och rakning.

Badpensionatet var en pärla för sommargästerna och var mycket välbesökt under sommarmånaderna. Gästerna bodde och åt på pensionatet. På morgonen gick de på badstigen genom skogen för att njuta av lugnet nere vid vattnet och ta sig ett friskt morgondopp, på kvällarna bjöds det på middag med stämningsfull musik från det svarta pianot i matsalen.

På den tiden hade badpensionatet en egen bil med chaufför som hämtade gästerna nere vid färjeläget i Färjestaden. Hit kom färjan med gäster och varor från fastlandet.

Våra gäster berättar…

Det var många välbärgade damer som bodde och åt på badpensionatet vid den tiden. Det svarta pianot som stod på golvet i matsalen spelades det på varje kväll. Jag spenderade många av min barndoms somrar på pensionatet och minns särskilt att det fanns en golvbräda i matsalen som knarrade, gick man på den slutade pianot att spela.

Rummen var så vackert inredda, i varje rum stod ett vackert porslinsfat & en porslinskanna, min mormor arbetade på pensionatet, berättade en annan dam från fastlandet och jag fick spendera minna sommarlov där.

Historierna är många och långa om det gamla anrika pensionatet, det var ett välbesökt och populärt resmål.

Idag är det vi, Erica & Mikael Anerhaf, som sedan hösten 2007, äger och driver det som en gång i tiden var Pensionat Sandbergen. Namnet StrandNära syftar till dess unika läge och natursköna omgivning. Vår filosofi präglas av långsiktig hållbarhet och att skapa en vacker framtid. Det är kring StrandNära som vår framtidsdröm kretsar. Tankar kring vad vi försiktigt kan förbättre & samtidigt bevara den gamla badpensionatkänslan & förvalta historian.

Det viktigaste för oss är nöjda gäster – för nöjda gäster gör att vi kan fortsätta!