Made on Öland

Sunt & Grönt

Portskjulet i Björnhovda, är en underbar liten ekologisk gård som drivs av Ing-Marie & Stefan. Lantbruket drivs ekologiskt sedan 2007. De båda kommer från lantbrukarfamiljer, och har odlandet i blodet, den lilla gården har varit i släkten sedan 1903.

I portskjulet kan man köpa ekologiska grönsaker och rotfrukter, marmelader mm, i en lugn och idyllisk miljö. Allt som säljs här är odlat på gården. Har de tid att göra ett uppehåll i arbetet, kanske du får en guidning i trädgården, för en smak och doftupplevelse.

Portskjulet öppnar när de första grönsakerna är färdiga i slutet av Juni om vi har vädrets makter med oss och stänger när det är för kallt för grönsakerna att vara ute i slutet av Oktober. Det kan variera från år till år.
Ring för info: 0485-30606
Mobil Ing-marie:  0730584353
Stefan: 0702103303
Öppettider under säsong: 10.00 – 18.00

Håks VinGård

Södra Öland, detta nordens Provence med sin kalkstensgrund, sina många soltimmar och friska vindar.
Detta underbara landskap som sedan 2000 är världsarv tack vare sitt unika odlingslandskap. Mörbylångadalens bördiga sluttning ner mot Kalmarsund övergår så småningom till en mager och stenrik mark, en för många år sedan upptorkad havsbotten. Där ligger Håks Vingård,  i Beteby, 2 km söder om Mörbylånga, sedan 2001, då första rankorna planterades.

Vinets värld är fascinerande, inte bara i upplevelsen med smak och doft utan även att skaffa sig kunskap om de olika druvsorternas egenskaper och om odling, skörd, framställning och lagring. Det är ett tålmodigt och hårt arbete, många timmar läggs på skötseln av marken och vinstockarna och det dröjer flera år innan man tar en skörd, men att gå mellan vinraderna en varm sommardag, se de begynnande vindruvsklasarna växa under bladmassan och höra surret från humlorna i kryddgården strax intill, det överträffar det mesta.

I en gammal 1700-talsbod ligger vingårdens butik, Brygghuset, ca 500 meter från vinodlingen. En butik med tre inriktningar – Skafferi, Trädgård och Lantlig inredningsstil. Här finns möjlighet att köpa med sig något för både nytta och nöje.

Kackelstugans MikroBryggeri

Kackelstugan på mellersta Öland har ett eget mikrobryggeri där de tillverkar öl av alla dess slag. De startade lagom till säsongen 2014 och levererar idag öl till ett antal krogar samt systembolagen på Öland. De gör ständigt ny öl i olika smaker med betoning på sinne och säsong. Lager och Ale finns i tappen hela sommaren men de kommer även servera en ny uppstickare då och då. Vid ett besök på Kackelstugan får ni se vilka smaker som finns för tillfället.

Bryggeriet är beläget i en nästan hundra år gammal kalkstensladugård. Det har kapacitet att brygga ca 250 liter åt gången och brygger i ett bryggverk från Speidel. Därför har de möjlighet att få stor variation på ölproduktionen. Kackelstugan brygger det dem känner för och hoppas att folk tycker om det.

Den årliga produktionen uppgår till ca 10 000 liter. Utöver mikrobryggeriet erbjuder Kackelstugan mat i charmig miljö och ett fantastisk musikprogram under sommaren.

Chokladfabriken ÖlandsChoklad

Det är något magiskt och fascinerande över de Öländska slätterna. Genuinitet och transparens genomsyrar det Öländska. Det är unikt. Det är äkta. Det är ärligt. Klimatet har i alla tider varit hårt vilket präglat både natur och människa.

Denna kamp har givit människa och natur en speciell egenskap av överlevnadsstrategi. Naturen har utvecklat arter som inte återfinns någon annanstans, och männskan har blivit skicklig på att utnyttja och förädla dessa resurser. Det har skapats en djup förståelse för råvaror och en lika djup respekt för hantverksskicklighet och förädling. Det Öländska har för detta under årtusenden fascinerat, uppskattats och älskats av omvärlden. Kvalitet när det smakar som bäst!

Familjerna Dannberger och Bremefors har förverkligat en dröm och en vision om en Öländsk chokladfabrik. Ödet förde dem samman med chocolatiern Sylvain Marron och de förverkligade en dröm att med Ölands unika miljö och växtrike som inspiration skapa exklusiva kvalitetspraliner. I Juli 2010 såg de första pralinerna dagens ljus. Nyfikenhet och experimentlusta har fört dem vidare från det Öländska in på fler spännande smaker.

Med övertygelsen att genuint hantverk och råvaror av högsta kvalitet ska genomsyra alla led har dessa Ölänningar nu påbörjat ytterligare ett kapitel i Ölands och chokladvärldens historia.