Made on Öland

Sunt & Grönt

Portskjulet i Björnhovda, är en underbar liten ekologisk gård som drivs av Ing-Marie & Stefan. Lantbruket drivs ekologiskt sedan 2007. De båda kommer från lantbrukarfamiljer, och har odlandet i blodet, den lilla gården har varit i släkten sedan 1903.

I portskjulet kan man köpa ekologiska grönsaker och rotfrukter, marmelader mm, i en lugn och idyllisk miljö. Allt som säljs här är odlat på gården. Har de tid att göra ett uppehåll i arbetet, kanske du får en guidning i trädgården, för en smak och doftupplevelse.

Portskjulet öppnar när de första grönsakerna är färdiga i slutet av Juni om vi har vädrets makter med oss och stänger när det är för kallt för grönsakerna att vara ute i slutet av Oktober. Det kan variera från år till år.
Ring för info: 0485-30606
Mobil Ing-marie:  0730584353
Stefan: 0702103303
Öppettider under säsong: 10.00 – 18.00

Håks VinGård

Södra Öland, detta nordens Provence med sin kalkstensgrund, sina många soltimmar och friska vindar.
Detta underbara landskap som sedan 2000 är världsarv tack vare sitt unika odlingslandskap. Mörbylångadalens bördiga sluttning ner mot Kalmarsund övergår så småningom till en mager och stenrik mark, en för många år sedan upptorkad havsbotten. Där ligger Håks Vingård,  i Beteby, 2 km söder om Mörbylånga, sedan 2001, då första rankorna planterades.

Vinets värld är fascinerande, inte bara i upplevelsen med smak och doft utan även att skaffa sig kunskap om de olika druvsorternas egenskaper och om odling, skörd, framställning och lagring. Det är ett tålmodigt och hårt arbete, många timmar läggs på skötseln av marken och vinstockarna och det dröjer flera år innan man tar en skörd, men att gå mellan vinraderna en varm sommardag, se de begynnande vindruvsklasarna växa under bladmassan och höra surret från humlorna i kryddgården strax intill, det överträffar det mesta.

I en gammal 1700-talsbod ligger vingårdens butik, Brygghuset, ca 500 meter från vinodlingen. En butik med tre inriktningar – Skafferi, Trädgård och Lantlig inredningsstil. Här finns möjlighet att köpa med sig något för både nytta och nöje.

Kackelstugans MikroBryggeri

Kackelstugan på mellersta Öland har ett eget mikrobryggeri där de tillverkar öl av alla dess slag. De startade lagom till säsongen 2014 och levererar idag öl till ett antal krogar samt systembolagen på Öland. De gör ständigt ny öl i olika smaker med betoning på sinne och säsong. Lager och Ale finns i tappen hela sommaren men de kommer även servera en ny uppstickare då och då. Vid ett besök på Kackelstugan får ni se vilka smaker som finns för tillfället.

Bryggeriet är beläget i en nästan hundra år gammal kalkstensladugård. Det har kapacitet att brygga ca 250 liter åt gången och brygger i ett bryggverk från Speidel. Därför har de möjlighet att få stor variation på ölproduktionen. Kackelstugan brygger det dem känner för och hoppas att folk tycker om det.

Den årliga produktionen uppgår till ca 10 000 liter. Utöver mikrobryggeriet erbjuder Kackelstugan mat i charmig miljö och ett fantastisk musikprogram under sommaren.

Chokladfabriken ÖlandsChoklad

Det är något magiskt och fascinerande över de Öländska slätterna. Genuinitet och transparens genomsyrar det Öländska. Det är unikt. Det är äkta. Det är ärligt. Klimatet har i alla tider varit hårt vilket präglat både natur och människa.

Denna kamp har givit människa och natur en speciell egenskap av överlevnadsstrategi. Naturen har utvecklat arter som inte återfinns någon annanstans, och männskan har blivit skicklig på att utnyttja och förädla dessa resurser. Det har skapats en djup förståelse för råvaror och en lika djup respekt för hantverksskicklighet och förädling. Det Öländska har för detta under årtusenden fascinerat, uppskattats och älskats av omvärlden. Kvalitet när det smakar som bäst!

Familjerna Dannberger och Bremefors har förverkligat en dröm och en vision om en Öländsk chokladfabrik. Ödet förde dem samman med chocolatiern Sylvain Marron och de förverkligade en dröm att med Ölands unika miljö och växtrike som inspiration skapa exklusiva kvalitetspraliner. I Juli 2010 såg de första pralinerna dagens ljus. Nyfikenhet och experimentlusta har fört dem vidare från det Öländska in på fler spännande smaker.

Med övertygelsen att genuint hantverk och råvaror av högsta kvalitet ska genomsyra alla led har dessa Ölänningar nu påbörjat ytterligare ett kapitel i Ölands och chokladvärldens historia.

Stutterheim & John Sterner

”Om han levde idag skulle min farfar säga att vi lever för snabbt. För snabbt för att uppskatta livet, njuta av verkliga känslor på vår hud och i vårt hjärta. Av skäl som ingen kan ge sammanhang till, väljer vi att medvetet missa skönheten och nyanserna av sanna känslor, förlorar oss när vi befinner oss i en värld bestående av konstgjorda blå ljus.

John Sterner är kontrasten till engångskulturen. En helgedom för dem som vill njuta av den elegans som det verkliga livet fortfarande har att erbjuda. Vi tar ett mycket ödmjukt material, ull, och förvandlar det till stickade plagg som har en diskret nivå av elegans och finess.

Tillverkad av den bästa fleece som vi känner, från Sverige och våra grannländer, tillverkas speciella plagg som görs enligt exakta standarder.
Tillverkad av den bästa, hållbara merinoull och handstickat i ekologisk ull från den svenska ön Öland, utformad för att hålla i år och generationer – inte bara säsonger.
Våra ambitioner och standarder alltid är höga. Med Stutterheim har vi ett mycket tydligt mål – att skapa en snygg modern regnrock, som vi tror att vi har uppnått. Och med John Sterner vill vi undersöka om vi kan göra världens bästa stickkläder från vår bas på en liten svensk ö. ”

Lammbutiken Äpplerum – Äkta, naturligt, tidlöst

Sedan 1600-talet har gården i Äpplerum vandrat mellan far och son eller dotter. 1854 kommer Stina Persdotter hit och det är dags för något nytt. Stina planterar en äppelkärna som växer till ett stort och starkt träd som ger ett saftigt, smakligt äpple med glaskärna alldeles lagom till att sommaren går mot sitt slut. Nya generationer kommer och går, och trädet vakar över dem alla.

Nu är det åter dags för något nytt i Äpplerum. En gårdsbutik där det gamla och det nya kan mötas. Där gårdens honung kan provsmakas, där handen kan känna den mjuka, lockiga fällen från ett lamm. Ett lamm som betat sommarens gräs och örter och som ger en fäll som kan glädja någon i många år framöver. En chans till ett möte mellan nu och då.

Fåren och bina ser till att våra marker förblir rika på örter och blomster i en äkta biologisk mångfald.

Lammskinn, grå, glansiga, lockiga, underbara fällar från våra goa får och lamm. En mångfald av örter och blommor i beteshagarna tack vare naturbete, som ger ett fantastiskt lammkött. Av ullen får vi garn, plädar och kardflor till tovning. Gårdsbutiken är bygd i ladugårdslängan som tidigare var avsedd för gårdens vagnar och oxar. I skinnbo´n finns den mjuka ullen och de vackra skinnen från våra lamm och får. I matbo´n finns ett varierat utbud av naturell och smaksatt honung samt andra delikatesser.

Naturbokhandeln

Naturbokhandeln och Kikarspecialisten ägs av BirdLife Sverige. Vår verksamhet är till för att skapa ett överskott till föreningens arbete med fågelskydd. Vi vet att ett gott fågelskydd ger fördelar även för andra organismer vilket i sin tur gynnar biologisk mångfald. Vårt mål är att tjäna våra kunder med de bästa produkterna för en ökad naturupplevelse. Vi vill att fler ska ge sig ut i skog och mark och njuta av det vackra vi kan möta där. Därför försöker vi hålla ett så brett utbud som möjligt för de naturintresserade, vi vill ha produkter som passar alla, stora som små. Vi har funnits i Stenåsa sedan 1981 och kan stolt titulera oss som Nordens största återförsäljare av kikare och naturlitteratur. Vi är experter på allt vi säljer och jobbar stenhårt för att alla våra kunder ska känna att det är tryggt att handla av oss.

Wannborga Vin & Destilleri

Öländska viner och destillat
Wannborga är en riktig vingård på Öland med egen vinodling och vinkällare för tillverkning av vin samt även ett gårdsbränneri för framställning av diverse destillat. Vinodlingen startades under 2000- talets första år med ca 1/2 ha vinstockar. Odlingen har under årens lopp utökats till 2 ha och består i dag av ca 3800 vinstockar av ett 10-tal olika druvsorter, samtliga anpassade för kallare klimat. För att ta hand om vinskörden har den gamla mjölkladugården byggts om för att inrymma ett komplett vineri samt mikrobränneri. Honnörsord för verksamheten är småskalig, hantverksmässig och unik, med strävan efter hög kvalitet, vilket gäller alla våra drycker. Vi kommer inte att kunna massproducera varken vin eller destillat. Som mest rör det sig om några tusen liter av en viss produkt och oftast blir det tal om något hundratal liter. Varje årgång kommer att ha sin egen prägel, vilket är en stor del av charmen.

Havtornsgården i Triberga

En liten pittoresk, ekologisk gårdsbutik på östra sidan av ön, där det säljs goda havtornsprodukter såsom safter, juicer, havtornspulver, frysta bär m.m. Sommartid är det lilla caféet öppet på helger, då finns även alla sommarens härliga grönsaker såsom sallader, sockerärtor, potatis, morötter, polkabetor, gulbeta m.m. I den lilla gårdsbutiken finns ekologisk choklad, mjöl, teer, lammsalami, och tvålar och annat smått och gott.

Paradisverkstan i Färjestaden

Paradisverkstans butik och verkstad är ett välbesökt utflyktsmål på Öland som är öppet året om. Här kan du låta dig inspireras, ta en paus och njuta atmosfären, fika inne i vårt café eller ute i den lummiga trädgården. Få en möjlighet att kika in i verkstaden, handla serviser och keramik för det dukade bordet, hemmet eller trädgården. Våra kollektioner ändras uitfrån naturens skiften och även då byter platsen Paradis skepnad. Vi önskar besökaren en sinnlig upplevelse där keramiken och kreativiteten står i centrum med naturen som vår största inspirationskälla.