Att äta & fika

Äta & Fika

Våra rekommendationer

Vi vill gärna dela med oss av våra bäst tips för fika & mat på Öland och i Kalmar. Tänk på att det är en liten ö med många småföretagare, så det är bra att kolla upp öppettider i förväg, då dessa kan variera från dag till dag.

På StrandNära serverar vi en ekologisk, skandinavisk frukost kl 8-10, det finns även kaffe, öl, vin & choklad att köpa i receptionen på eftermiddagen kl 16-18, under dessa tider finns vi på plats och svarar mer än gärna på era frågor.

Är ni fler än åtta personer går det utmärkt att boka in privata sittningar hos oss på StrandNära, även utöver de datum som vi serverar middagar.

 – – – – –

Gästköket på StrandNära:

Vårt fullt utrustade gästkök på innergården är öppet april-oktober. Närmaste butik finns i Mörbylånga och är öppet året runt, 07-20. De säljer utmärkt picknick fika, bl a ost, kex & frukt. Det finns även ett Ica i Färjestaden, som ni passerar på vägen till StrandNära. Vi vill gärna tipsa er om att besöka våra Gårdshandlare runt om på ön, för att hitta fantastiska råvaror till en egen liten middag, bland annat Runstens Gård, Stenladan i Algutsrum, Ölands Kvalitetsprodukter i Färjestaden & Bårby samt Ölands Örtagård uppe i byn.

 – – – – –

Våra bästa tips för fika & lunch på Öland:

Varm choklad & praliner på Ölandschoklad, i Färjestadens Hamn, öppet dagligen. (serverar även lunch)

Fika på härliga kardemummabullar hos Fredriks Bröd & Bakverk i Färjestaden Hamn.

Havtornsgården i Triberga, öppet helger sommartid.

Citronpaj på Gårdby Café & Lanthandel, öppet dagligen.

I Gårdby ligger även idylliska Eksgården som drivs av Lovisa & Gunnar, de serverar både lunch och middag, kontrollera öppettider före besöket, förbokning rekommenderas.

Budapestrulle eller vaniljbullar hos Anita-May på Söderbönor Café på torget i Mörbylånga, öppet dagligen. (serverar även lunch)

Matiga Smörgåsar på Stenhusa Frukost & Lunch, ligger precs intill naturbokhandeln & Birdlife i Stenåsa på östra sidan av ön.

Norrut i Stora Rör ligger Mormors Café med goda kardemummabullar.

Söta galetter på Norrings Crêperie i Borgholm, fantastiskt goda med ett glas fransk äppelcider. 

Sandviks Fisk ligger i den pittoreska fiskehamnen Sandvik på Norra Öland.
 – – – – –

I Kalmar rekommenderar vi gärna Oas, Hamncaféet & Kullzenska Caféet.

 – – – – –

Våra bästa middagstips  på Öland:

I Färjestadens hamn ligger Seasalt Kitchen, Ölandschoklad & Hasses Hamngrill, med ett varierat utbud till vackra solnedgångar över sundet.

Pizza på den mysiga bykrogen Lindas i Mörbylånga, väldigt trevligt att ta med sig ner till hamnen i Mörbylånga och se solen gå ned.

I den vackra grannbyn Vickleby, på cykelavstånd, ligger bohemiska Bo Pensionat med mycket vällagad mat, öppet vissa kvällar under höst & vår mot förbokning.

I Gårdby ligger idylliska Eksgården som drivs av Lovisa & Gunnar, de serverar både lunch och middag, kontrollera öppettider före besöket, förbokning är att rekommendera.

Skansens Restaurang i Färjestaden, klassiskt hotell, öppet året runt (de har även spa & spabehandlingar)

Crêpes på Norrings Créperi i Borgholm, jättemysigt & jättegott!

Stora Hamnkontoret i Borgholms norra hamn.

Kårehamns Havskök på Norra Öland.

Hotell Borgholm, med avsmakningsmenyer och a la carte, ett lite mer exklusivt alternativ, väl värt ett besök.

– – –

I Kalmar rekommenderar vi gärna Kallskänken, Postgatan, Villa Solbacken, Ernesto samt Slipkajen ute på Varvsholmen.

– – –

Vi önskar er en lugn, god och avkopplande vistelse på Öland!