Fantastiska Solmarka Gård

Råvaran från jord till bord

Vi vill ständigt utveckla och förstärka vårt syfte och filosofi, att skapa en hållbar & vacker framtid för kommande generationer.  En av våra viktigaste leverantörer är Ruth Doppstadt och Botulf Bernhard som sedan 1997 arrenderar Solmarka Gård. Gården omfattar 65 ha åker och 10 ha naturbete. Totalt brukar de 123 ha åker samt 20 ha naturbete, allting odlas enligt biodynamiska principer och Demeters riktlinjer. De har ca 40 kor med rekrytering samt 3000 värphöns och 6 tackor med lamm. Solmarka Gård har brukats biodynamiskt sedan 1976 och fortsätter att utvecklas år efter år. Solmarka Gård förser oss med grönsaker, ägg, mejeriprodukter, mjöl, knäckebröd, rotfrukter & kött från mjölkkor. Härifrån kommer helmjölken vi serverar på frukostbordet, våra ostar, äggen vi njuter av till frukost, vispar maräng på och kokar semifreddo på. Härifrån kommer nötköttet vi serverar på middagarna, all nyskördad sallad, de solmogna tomaterna och så mycket mer.

Vår egen köksträdgård – att driva en mikrofarm

Termen mikroodling, ibland uttryckt som två ord: mikro & odling, används för att beskriva jordbruk som görs i mindre skala. Som namnet antyder, arbetar mikrofarmare vanligtvis i små markområden på fem hektar eller mindre.
Mikrofarmar är några av de bästa typerna av trädgårdar du kan bygga. De är hjälpsamma, hållbara, miljövänliga och ett bra sätt att öka jordbruksproduktionen i vår moderna livsstil.

Mikrofarmare har praktiserats sedan mänskligheten började jordbruksmetoder. Konceptet går igenom en återuppkomst i dagens städer. Det finns olika fördelar för mikrofarmare. En av de mest tilltalande aspekterna att de inte kräver betydande investeringar eller arbetskraft. Vem som helst kan ta upp microfarming för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det är ett bra sätt att förbättra vår hälsa genom motion, ekologisk mat och naturinteraktion.

Även om mikrofarmarna är små i naturen erbjuder de ett brett utbud av jordbruksalternativ. Mikrofarmare odlar ett brett sortiment av grödor och är ibland involverade i djurhållning. Dessutom hjälper de oss att producera lite av vår egen mat, öka hållbarheten och minska vårt beroende av kommersiella marknader.

Också i processen, ger människor med mikrofarmar tillbaka till naturen genom att vara naturvänliga. Således har en mikrofarm fördelar i våra fysiska, kommersiella och miljömässiga order och ansvarsområden.

Oavsett om det är en liten köksträdgård, en större tomt eller bara ett litet område i ditt hus som är avskilt för trädgårdsarbete som en hobby, kan en mikrofarm vara till nytta.