Besök en Vingård

Håks VinGård på södra Öland

Öland, detta nordens Provence med sin kalkstensgrund, sina många soltimmar och friska vindar.
Detta underbara landskap som sedan 2000 är världsarv tack vare sitt unika odlingslandskap. Mörbylångadalens bördiga sluttning ner mot Kalmarsund övergår så småningom till en mager och stenrik mark, en för många år sedan upptorkad havsbotten. Där ligger Håks Vingård,  i Beteby, 2 km söder om Mörbylånga, sedan 2001, då första rankorna planterades.

Vinets värld är fascinerande, inte bara i upplevelsen med smak och doft utan även att skaffa sig kunskap om de olika druvsorternas egenskaper och om odling, skörd, framställning och lagring. Det är ett tålmodigt och hårt arbete, många timmar läggs på skötseln av marken och vinstockarna och det dröjer flera år innan man tar en skörd, men att gå mellan vinraderna en varm sommardag, se de begynnande vindruvsklasarna växa under bladmassan och höra surret från humlorna i kryddgården strax intill, det överträffar det mesta.

I en gammal 1700-talsbod ligger vingårdens butik, Brygghuset, ca 500 meter från vinodlingen. En butik med tre inriktningar – Skafferi, Trädgård och Lantlig inredningsstil. Här finns möjlighet att köpa med sig något för både nytta och nöje. Läs mer här!

6 feb 2016 | I kategori: