Vandra på Öland

Att uppleva Öland till fots är en fantastisk upplevelse.

Nu går det att vandra på sammanhängande leder över Stora alvaret från Karlevi till Penåsa och sedan vidare på Mörbylångaleden hela vägen till Ottenby i söder. Det är tack vare en ny delsträcka som knyter ihop Stora Alvarleden i norr med Gösslundaleden och ytterligare en sträcka som knyter Gösslundaleden söderut mot Tingstad flisor och Mörbylångaleden. Norr om Tingstad flisor är leden rösad med sten (markeras av små stenrösen), medan det efter flisorna finns små stolpar med vit topp som leder dig till Penåsa.

Från Karlevi i väster till Gårdby i öster och sedan hela vägen söderut sträcker sig ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Detta område upptogs år 2000 på UNESCOs lista över världsarv. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern. Läs mer här!

Totalt finns det över 110 km vandringsleder som hjälper dig att hitta och uppleva de unika miljöer som ligger till grund för områdets utnämning till världsarv. Välkommen att njuta av vårt världsarv från första parkett!

För guidade vandringar rekommenderar vi VisitKalmarÖland & Alvarets Kulturguidning

6 feb 2016 | I kategori: